• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης - ΔΡΑ.Σ.Ε.

http://www.moec.gov.cy/seayp/drasi_drase.html

Το πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.)» εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιου στις 29/7/2015 και περιλαμβάνεται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η εφαρμογή του προγράμματος «ΔΡΑ.Σ.Ε.» από τη σχολική χρονιά 2015-2016 αποσκοπεί στη συνέχιση, διεύρυνση και βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και του έργου «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», που υλοποιήθηκε κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Κύριος σκοπός του προγράμματος «ΔΡΑ.Σ.Ε.» είναι η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση και στους μαθητές, αφού θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα τα επόμενα χρόνια.

Στόχοι Προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε
 

Στήριξη του πληθυσμού της Κύπρου που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Διασφάλιση της κοινωνικής πρόνοιας και στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση

Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με τον περιορισμό του κινδύνου κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού

Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Μείωση της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας

Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου


Πού εφαρμόζεται το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε – Κριτήρια Επιλογής Σχολείων
 

Το έργο «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε)» συνέχισε να λειτουργεί κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 στις 42 σχολικές μονάδες που εφαρμοζόταν το «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας».

Από τη σχολική χρονιά 2016-2017 το πρόγραμμα εφαρμόζεται και σε πρόσθετες ή/και σε άλλες σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές), που έχουν επιλεγεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016 στη βάση συγκεκριμένων αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται, με στόχο τη σταδιακή κάλυψη περίπου του 15% του μαθητικού πληθυσμού (περίπου 90 σχολεία).

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 98 σχολεία.


Δράσεις Προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε
 

Προσφορά δωρεάν προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας προς μαθητές και γονείς, σε πρωινό και απογευματινό χρόνο.

Για τις ανάγκες λειτουργίας των προγραμμάτων καταρτίζονται μητρώα εκπαιδευτών για τα ακόλουθα θέματα: Ελληνικά-Φιλολογικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Θέατρο, Τέχνη, Φυσική Αγωγή / Ομαδικά Αθλήματα ή Χορός, Οικιακή Οικονομία, Μουσική, Κιθάρα, Μπουζούκι, Αρμόνιο, Πολιτική Οικονομία, Λογιστική, Οικονομικά, Ξένες Γλώσσες (Βουλγάρικα, Ρώσικα, Τούρκικα).

 

Προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης. Στα πλαίσια της λειτουργία των Κέντρων θα προσφέρονται υπηρεσίες από παιδοψυχίατρους, κλινικούς ψυχολόγους, συμβουλευτικούς ψυχολόγους και άλλους ειδικούς είτε για την ατομική στήριξη μαθητών είτε για την εφαρμογή βιωματικών εργαστηρίων σε ομάδες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

 

Προγράμματα συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, μέσα από τη διεξαγωγή παγκύπριων και τοπικών συνεδρίων.

 

Προμήθεια υποστηρικτικού εξοπλισμού (Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Βιντεοπροβολείς).

 

Εξωτερική αξιολόγησης προγράμματος (συντρέχουσα, τελική) από Σύμβουλο Αξιολόγησης.

 

Διοίκηση και Διεύθυνση Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Απογευματινών Προγραμμάτων.


Αναμενόμενα οφέλη προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε
 

Δημιουργία περίπου 650 θέσεων απασχόλησης για νέους επιστήμονες.

Στήριξη ευάλωτων ομάδων του μαθητικού πληθυσμού, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων παραβατικότητας, σχολικής αποτυχίας και πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους μαθητές.

Υποστήριξη αλλόγλωσσων οικογενειών σε θέματα έγκαιρης εκμάθησης της Ελληνικής και βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Υποστήριξη μαθητών με χαμηλές κοινωνικές δεξιότητες ώστε να διασφαλισθεί η ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Άμεση υποστήριξη μαθητών (και κατ’ επέκταση οικογενειών) που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

Υποστήριξη μαθητών υψηλού ρίσκου να παραμείνουν λειτουργικά αναλφάβητοι και να αποφοιτήσουν από το σχολείο χωρίς να κατέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης.

Βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων